Haikosen DNA-tutkimus


Yleistä

Eri suuntiin liikkeessä olleiden ihmisten lapsien perimään syntyi aikojen kuluessa uusia mutaatioita. Lapsi sai jatkettavakseen isänsä (äitinsä) perimästä poikkeavan geenin. Näin syntyi vähitellen eri puolille maapalloa perimältään poikkeavia ihmisryhmiä (haploryhmiä). Noin 98 % Suomen nykymiehistä kuuluu johonkin Suomen neljästä yleisimmästä haploryhmästä. Ne ovat N, I, R1a ja R1b. Yleisin on ryhmä N, johon kuluu noin 60 % Suomen miehistä. Nämä suomalaismiehet kuuluvat N-haploryhmästä mutaation kautta syntyneeseen alaryhmään ryhmään N1, sen sisällä valtaosa miehistä alaryhmään N1c1. Juuri tähän alaryhmään N1C1 kuuluu Elias Haikonen ja juuret ovat sen savolaisessa 8b1-haarassa.

N-happoryhmän esi-isät ovat kulkeneet pitkän tien Pohjolaan nykysille asuinalueille. Lähi-idästä lähdettyään he koukkaisivat Kiinasta asti Siperian kautta Suomeen. Perushaploryhmä syntyi Siperiassa n. 10 000 vuotta sitten.

DNA-testitulos

Haikosen DNA-testi tehtiin isälinjan (Y-DNA) tutkimisena. Suoran isä-linjan tutkiminen perustuu siihen, että poikalapsi perii sukupuolikromosominsa (Y) aina isältään. Tämä on luonnollista, koska äidillähän ei ole Y-kromosomia lainkaan. Kun poikalapsen isä on perinyt Y-kromosominsa isältään, tämä isältään, tämä isältään jne., johtaa katkeamaton ketju aina geneettiseen Aatamiin asti.

Tiettyjen Y-kromosomien geenit sijaitsevat tietyissä kohdissa kromosomia. Testi voi sisältää 12, 25, 37, 67 tai 111 kohdan tutkimisen ja vertaamisen. Testin tarkkuus ja kertovuus lisääntyy, mitä useampia merkkigeenejä tutkitaan. Esim. 12 merkkigeenin tulos kertoo miehen perushaploryhmän, mutta täysin täsmääväkin osuma saattaa olla hyvin kaukaista sukua. Kun osumia löytyy verrattaessa useampia geenejä, ne kertovat lähemmästä sukulaisuudesta.

Haikosen Y-DNA67 testitulos

Nämä tulokset julkisia ja nähtävillä muutamissa tietokannoissa. Samalla on liitytty Suomi ja Karjala DNA-projekteihin sekä YSearch-tietokantaan, joissa etsitään sukulaisuutta esivanhempien kautta.

Sukulaiset (osumat)

YDNA-12 testin osumia on 228 kpl ja niistä on esitetty alemmassa kartassa 136 kpl. Tämän testin tarkkuus ja kertovuus on vain suuntaa antava, koska osuma saattaa olla hyvin kaukaista sukua. Tämän johdosta tarkempaa henkilötietoja osumista ei tässä ole tarpeen esitellä.

YDNA-67 testin tulos antaa jo tarkkuutta paremmin ja tällöin osumia ei ole kuin 11 kpl. Alemmassa kartassa on esitetty osumat 8 kpl, joiden henkilöt (esi-isä) on tiedossa. Kartalta uupuu kolme Suomen osumaa, koska esi-isän sijaintia tai tietoja ei ole tiedossa. Näissä tuntemattomissa käytetään testatun nykyhenkilön sukunimeä lainausmerkeissä.

 1. "Multanen", Suomi
 2. Anders Andersson Vaissinen, 1640-1677, Treskogs äg
 3. "Paasonen", Suomi
 4. Juho Härkönen d.ca.1660, Hiisijärvi, Kainuu
 5. "Niemelä", Suomi
 6. Olli Härkönen, d.1688, Lieksa, Finland
 7. Anders Pålsson Vaissinen
 8. Tuomas Haikonen, b.1722 Pyhäjärvi d.1780 Sakkola
 9. Pål Vaissinen Bet. 1550–1570 Norra Viggen
 10. Anders Pålsson Vaissinen, ca 1610, Nordviggen, Nys
 11. Pål Vaissinen Bet. 1550–1570

Lähin osuma (nro 1) on 99,44% todennäköisyydellä 28 sukupolven päässä testatusta Heikki Haikosen DNA:sta. Eli 1300-luvulta löytyy yhteinen sukulainen Härkeensaaren Haikosiin listassa ensimmäisenä olevan olevan esi-isästä. Osumat 2 ja 10 ovat Ruotsista ja lienevät Skandinavian metsäsuomalaisia. Yhdestoista on USA:han muuttanut mieshenkilö. Tämän (nro 11) henkilön esi-isä on noin 96% todennäköisyydellä 28 sukupolven päässä testatusta.

Näitä sivuja päivitetään aina kun YDNA-67 osumia löytyy lisää tai tulee muutoksia niihin. (päivitetty 10-12-2017)

Paljon laajemmin/tarkemmin on esitelty DNA-sukututkimusta Ahti Kurrin sukusivuilla: (Linkki).  Edellä oleva teksti sisältää lainauksia ao. sivuilta.