Karjalan Kannaksen historiaa


Jääkauden jälkeen n. 10 000 vuotta sitten, tulivat ensimmäiset asukkaat Karjalan kannakselle. Sitä ei tiedetä mistä he tulivat ja keitä he olivat. Asukkaiden pääelinkeinona oli metsästys ja kalastus.

Kivikausi


Vuoksen viljaville rannoille saapuivat ensimmäiset maanviljelijät ja karjankasvattajat pian Laatokan laskun jälkeen. Tällöin elämisen edellytykset paranivat, kun ei oltu yksin metsästyksen ja kalastuksen varassa. Samalla käden taidot kasvoivat, alkeelliset hirsirakennukset ja saviastioiden tekotaito.

Pronssikausi


On se käsitys, ettei Räisälässä ei paljon ihmisiä asunut pronssikaudella. Tähän viittaa se, ettei muinaislöytöjö prossikaudelta ole paljoa löytynyt.

Rautakausi


Rautakaudella Kannas ja myöskin Räisälä nousi uuteen kukoistukseen. Alueella oli järviä, joista sai järvimalmia. Rautahyttejä ja sulattoja nousi monen järven rannalle. Raudan yleistyäessä alkoi maanviljelys jälleen kehittyä. Karjalan nousukausi oli 900 -1200 luvuilla, jolloin se oli Euroopan suurimpia raudantuottajia.

Sotaisat vuodet


Muinaisen karjalan kohtaloksi koitui maantiede, Karjalan sijainti kahden suuremman kansakunnan välissä (Ruotsi ja Novgorod). Sota kulki Karjalan yli milloin idän milloin lännen joukkojen voimin. Pisimpään rauhan-aikaa on kestänyt reilu 100 vuotta.

Tiivistelmä Kannaksen tapahtumista:
sivun alkuun